Lenen als startende ondernemer: wel of geen goed idee?

Veel toekomstige ondernemers vragen zich af of lenen als startende ondernemer een goed idee is. En hoe weet je welke vorm van financiering geschikt is? Lees hier meer over dit onderwerp.

Lenen als startende ondernemer

Als jij minder dan een jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wordt je gezien als startend ondernemer. Als startend ondernemer met een goed idee en ambitieuze plannen, is een startkapitaal onmisbaar. Wanneer je dit niet zelf kunt opbrengen, overweeg je wellicht om een lening af te sluiten. In dit artikel meer over de mogelijkheden.

Lenen als startende ondernemer: een zakelijke rekening

Wist je dat je alleen zakelijk kunt lenen met een zakelijke rekening? Indien je deze nog niet hebt is het dus zaak om deze zo snel mogelijk af te sluiten.

Lenen als startende ondernemer: hoeveel geld kun je lenen?

Natuurlijk verschilt het per bedrijf wat het opstartkapitaal is, plus wellicht breng je een deel zelf in. Een maximaal bedrag om zakelijk te lenen is een miljoen, maar kleinere bedrag daaronder zijn ook allemaal mogelijk. Het is slim om offertes op te vragen bij verschillende kredietverstrekkers om het gesprek aan te gaan om je financieringsbehoefte duidelijk in beeld te krijgen. Daarbij spelen de volgende factoren een rol:

– De bedrijfsplannen en documentatie daarvan
– De verwachte omzet en winst (op lange en korte termijn)
– De ambitie en motivatie van de ondernemer

Lenen als startende ondernemer: de vereiste documenten

Het loont vaak om je aanvraag goed voor te bereiden. Zorg voor een helder en realistisch bedrijfsplan en ga van te voren na welke documenten vereist zijn voor de aanvraag. Tot de vereiste documenten voor het doen van een financieringsaanvraag behoren onder andere:

– Het ondernemingsplan
Hierin zet je duidelijk jouw ideeën op papier, je marktpositie, je financieringsplan enzovoorts.
Het geeft een beeld van het bedrijf dat je wilt opstarten

– Financiële prognoses
Bij financiering voor bestaande ondernemers en bedrijven wordt er altijd gevraagd naar de bedrijfsresultaten. Startende ondernemers hebben deze echter nog niet. Vandaar dat er een schatting van de omzet, kosten en winst wordt gevraagd.

– Zekerheden
Zekerheden zijn waardevol als het om financiering gaat: het betekent dat er minder risico’s zijn voor de kredietverstrekker. Denk hierbij aan een vast contract voor je bedrijfspand of voorraden.
-Eigen vermogen
Als je eigen geld in je bedrijf steekt, verhoogt dit de kans op zakelijke financiering.

In welke vorm geld lenen als startende ondernemer?

Er zijn verschillende vormen van financiering, we zetten ze hieronder op een rijtje. Uiteraard is een combinatie ook niet uitgesloten.

– Rekening-courant krediet
Een doorlopend krediet, met een kredietlimiet op je zakelijke rekening. Je hebt met deze lening veel vrijheid en kunt tussentijds opnemen en aflossen.
– Zakelijke lening
Een aflopend krediet met maandelijkse rente en aflossing. Geschikt voor een eenmalige investering.
– Leasen
Vergelijkbaar met huren. Dit wordt vaak gebruikt voor bedrijfsmiddelen, zoals apparaten of andere bedrijfsmiddelen. De kosten zijn een vast bedrag per maand.
– Microkrediet
Via Qredits is het mogelijk voor ondernemers om een microkrediet af te sluiten.
– Onderhandse lening
Dit gaat om een lening bij vrienden of familie. Zet wel altijd duidelijke afspraken op papier

Kortom: lenen is mogelijk in allerlei soorten en maten. Welke financiering past bij jou?