Alles over de startersaftrek

Heb jij als beginnend ondernemer recht op startersaftrek? Dit is wat ondernemers moeten weten over de startersaftrek in 2017!

De startersaftrek in 2017

De startersaftrek is een aanvulling van de algemene zelfstandigenaftrek, bedoeld om aanstormend ondernemers te steunen bij het starten van een bedrijf. Starters kunnen dankzij deze regeling in de eerste vijf jaar van hun onderneming driemaal een extra bedrag van de winst aftrekken, en ontvangen zo belastingvoordeel. In feite is de startersaftrek dus een verhoging van de zelfstandigenaftrek waar ondernemers gebruik van kunnen maken.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de startersaftrek

Om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

– Je hebt recht op zelfstandigenaftrek
– Je was in één (of meer) van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer
– Je hebt niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast
– Je hebt een onderneming in Nederland

Wanneer jij aan bovenstaande voorwaarden voldoet, heb je recht op €2123 extra aftrek als ondernemer. Dit dus bovenop de zelfstandigenaftrek van €7280. De aftrek is daarbij natuurlijk nooit hoger dan de winst.

Meer over de zelfstandigenaftrek

Omdat een voorwaarde voor de startersaftrek is dat je voldoet aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek, zullen we deze voorwaarden hieronder ook nog eens toelichten. Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek gelden de volgende voorwaarden:
– Je voldoet aan het urencriterium (van 1225 uur die per jaar gestoken moet worden in de onderneming)
– Je bent ondernemer voor de Belastingdienst, wat je op de website kunt nagaan
– Je hebt aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW leeftijd bereikt

Ook bij ondernemen vanuit arbeidsongeschiktheid kunt je aanspraak maken op de zelfstandigen en startersaftrek, tegen soepelere voorwaarden.

Wanneer pas ik de startersaftrek en zelfstandigenaftrek toe?

De aftrekposten kunnen worden aangewend bij de belastingaangifte voor ondernemers, die na het betreffende jaar moeten worden ingediend, uiterlijk voor 1 mei. In het programma is er ruimte om deze aftrekposten mee te nemen en in mindering te brengen op de winst. Op die manier worden je totale inkomsten lager ingeschaald en hoef je minder af te dragen. Dit helpt jonge bedrijven om op te starten en te groeien. Meer ondernemers in Nederland is namelijk gunstig voor de economie. Deze maatregel vanuit de overheid moet hier een stimulans vormen.

Ben jij zelfstandig ondernemer en maak jij volledig gebruik van aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek?