Een online zakelijke lening afsluiten

In de huidige tijd een zakelijke lening afsluiten zonder jaarcijfers? Moeilijk, maar niet onmogelijk. Verken de wereld van online leningen en creer perspectief voor uw bedrijf. Krediet zonder jaarcijfers anno 2012.

De kredietkraan lijkt steeds strakker te zijn dichtgedraaid. Door de onzekere economie (met name Griekenland en Spanje) houdt de consument zijn/haar hand op de knip.

Het gevolg is dat er minder uitgegeven wordt waardoor uiteindelijk banken ook lastiger aan geld kunnen komen om dit vervolgens weer uit te lenen. Banken zoals je weet verdienen hun brood met het uitlenen van geld wat voor het grootste gedeelte niet eens van henzelf vandaan komt. Een bank leent namelijk ook geld van anderen (sparende particulieren, grote beleggers) en leent dit vervolgens weer uit aan bedrijven en consumenten met een iets hogere rente. Dit hele systeem werkt in de recessie minder flexibel dan voorheen.

Toch zijn er alsnog mogelijkheden voor ondernemers om aan een zakelijke lening te komen, ook zonder jaarcijfers. Er zijn nog steeds online kredietaanbieders waar men leningen aanbiedt aan ondernemers, ook ZZP’ers. Men vraagt wel bewijs van inkomsten.

Hierbij enkele tips: 

–          Als je nog in loondienst bent bij je werkgever, maak gebruik van je loonstrook. Zodra je ondernemer bent is het veel lastiger om aan geld te komen bij de bank. Banken vragen jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar.

–          Vraag gratis offertes op bij online kredietverstrekkers en maak een vergelijking.

–          Kijk verder dan je neus lang is. We zijn vaak gewend om bij de bekende banken te blijven, maar op internet zijn er tientallen nieuwe kredietverstrekkers actief die zich volledig richtingen op het vertrekken van kredieten via internet.

–          Overweeg om ook microkrediet aan te vragen. Dit gaat via de organisatie Qredits, welke van de overheid is. Voordeel is dat je lagere rente betaalt en dat je schuld wordt kwijtgescholden als je bedrijf een mislukking wordt. Hiermee kun je dus met weinig risico zakelijk krediet zonder jaarcijfers afsluiten.

–          Als je een relatief klein bedrag nodig hebt (<1000 euro), dan kun je ook als particulier op internet een voorschot vragen op een prive vordering. Concreet: stel dat je nog geld krijgt van de fiscus (belastingteruggaaf) of van Eneco of Nuon, dan kun je dit bij diverse websites aangeven en een voorschot van hen krijgen.

–          Reageer niet op persoonlijke advertenties op internet die met een gratis emailadres hun ‘diensten’ adverteren.

–          Mocht online financiering niet toereikend zijn, dan kun je crowdfunding of crowdfunding overwegen. Dit is dat je op speciale websites je geldbehoefte neerzet. Anderen kunnen vervolgens via internet reageren op je verzoek en mogelijkerwijs je 1) geld uitlenen tegen een vergoeding of 2) geld geven, op basis van een % van je aandelen.

–          Verwacht niet teveel van crowdfunding/sourcing; je moet wel een hele interessante propositie hebben wil iemand jou geld uitlenen. Daarnaast heb je geen zekerheid hoe lang het hele proces kan duren. Recent onderzoek toont aan dat het % mensen wat echt financiering hieruit regelt extreem laag is (minder dan 5%).