Vraag en antwoord: hoe wordt je ZZP’er?

Heb jij je wel eens afgevraagd: hoe wordt je ZZPer? In dit artikel vind je antwoord op deze vraag en geven we enkele tips voor starters!

Hoe word ik ZZPer?

Vele mensen dromen van een eigen bedrijf. Om dat te realiseren is het belangrijk om goed na te gaan wat er allemaal komt kijken bij zelfstandig ondernemen. Er is helaas geen algemene gebruiksaanwijzing om ZZPer te worden, maar wel zijn er enkele plekken waarop je meer nuttige info vindt over zelfstandig ondernemen, zoals bijvoorbeeld stichting ZZP Nederland.

Het plan van loondienst naar ZPPer

Voordat je toewerkt naar een bedrijf opstarten als ZZPer, is het belangrijk om een duidelijk en realistisch bedrijfsplan op te stellen. Dit wordt ook wel een ondernemingsplan genoemd. Het is belangrijk dat deze waterdicht is, want het is belangrijk dat er zo min mogelijk risico is op het niet kunnen generen van inkomsten. Neem daarom ook een inventarisatie op in het bedrijfsplan met sterke punten, zwakke punten, benodigdheden, financiering, een plan B. Doe ook onderzoek in de branche en bekijk hoeveel er betaald wordt voor de producten/diensten.

ZZP Nederland is er voor de ZPPer

Een bedrijf beginnen is een hele onderneming en het zal beslist vragen met zich meebrengen. ZZP Nederland is opgericht om deze vragen te beantwoorden. Denk aan vragen over wetten, belastingen, BTW, opdrachten aangaan, contract, et cetera. ZZP heeft een special helpdesk, waar je gebruik van kunt maken voor heldere uitleg. De kosten van het lidmaatschap zijn ongeveer 20 euro per jaar, maar je bespaart op de langere termijn veel geld dankzij dit lidmaatschap.

Tip: als ZZPer is het belangrijk om het belang van input van anderen te kennen. Door je bedrijfsplan aan verschillende mensen voor te leggen en deze kritische vragen te laten stellen, voorkom je dat je op een later tijdstip voor vervelende verrassingen komt te staan.

Echt aan de slag als ZZPer

Een onderneming starten is op papier niet zo ingewikkeld. Je inschrijven als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel is een fluitje van een cent. Er is alleen een geldig legitimatiebewijs nodig en je moet een passende bedrijfsnaam (en branche) opgeven. Je ontvangt dan een bewijs van inschrijving en moet 50 euro betalen. De inschrijving wordt door de KvK doorgegeven aan de belastingdienst en deze kent een BTW nummer toe. Vanaf dat moment ben je officieel ZZPer!

Een vliegende start voor iedere ZZPer!

Kortom, het daadwerkelijk starten van een onderneming is niet per se heel ingewikkeld. Wel is het belangrijk om alles goed door te denken, een solide bedrijfsplan op te stellen en goed na te denken over de benodigdheden en de kosten die deze met zich mee brengen. Ook heb je als ZZPer plicht om ieder kwartaal aangifte te doen bij de Belastingdienst, ook wanneer je nog geen inkomsten hebt. Dit wordt ook wel een nulaangifte genoemd. Doe je geen aangifte? Dan kun je rekenen op een boete. Lees je dus goed in en houd je aan de regels, zo maak je een vliegende start als ondernemer!