Krediet zonder jaarcijfers

Zoek je krediet zonder jaarcijfers? Dat kan! Lees hier welke mogelijkheden jij hebt, ook tijdens de crisis om zonder jaarcijfers aan krediet te komen.

Krediet zonder jaarcijfers anno 2012 en 2013

Het is nu al bijna 5 jaar geleden dat de crisis is ontstaan. De eerst golf van ontslagen kwam medio 2009. Na een forse krimp van de Nederlandse economie kwam Nederland relatief snel er weer bovenop in 2011. Toch is het herstel hobbelig en niet langdurig geweest: eind 2012 kwam er onverwachts een krimp van de Nederlandse economie. Zorgwekkend, omdat de buurlanden rondom Nederland (Frankrijk, Duitsland) in tegenstelling tot Nederland, wel een groei laten zien. Door de negatieve berichtgeving blijft de consument de hand op de knip houden. Als gevolg hiervan is de kredietkraan nog steeds relatief dicht: banken zijn niet in staat om te voldoen aan de groeiende vraag naar financiële ondersteuning. Dit geldt al helemaal voor startende bedrijven; die hebben slechts een businessplan of wellicht al wat omzet maar nog geen jaarcijfers. Startende ondernemers in deze situatie hebben het maar lastig.

Krediet zonder jaarcijfers via andere manieren dan de bank

De bank is dus geen route naar kapitaal als je nog geen jaarcijfers hebt. Er zijn gelukkig wel andere routes te vinden.

Route 1 is microkrediet aanvragen. Dit gaat via de organisatie Qredits. Dit is een overheidsorganisatie die leningen verschaft aan kleine ondernemers tot ongeveer 30.000 euro. Microkrediet is een lening met marktconforme rente tarieven. Het positieve is dat ze ook leningen verstrekken aan ondernemers die een negatieve BKR registratie hebben.

Een andere route is via private financieerders aan geld komen. Dit heet ook wel private equity. Strikt genomen is dit geen lening; private investeerders kopen een aandelenbelang in jouw bedrijf en in ruil daarvoor geven ze jouw geld. Je kunt via verschillende intermediairs in contact komen met private investeerders. Een voordeel is dat ze geen BKR controle uitvoeren. Een nadeel is echter dat je zeggenschap voor een deel opgeeft. Je bent dus niet meer de enige kapitein op het schip.

Daarnaast is een route om aan te geld komen middels internet. Via internet zijn er nieuwe concepten waaronder crowdfunding en crowdsourcing. In beide gevallen ontvang je geld via internet, hetzij in ruil voor aandelen, hetzij in ruil voor een rentevergoeding. Deze manieren van funding zijn nogal een hype. In de praktijk blijkt het toch erg lastig om aan financiering te komen via deze manier. Geld lenen blijft een spel van vertrouwen. Je kunt wel een mooi verhaal op internet zetten maar mensen moeten het vertrouwen hebben dat je business de investering waard is. Op basis van materiaal op een website moet iemand dan vertrouwen krijgen in jouw ideeën. En dat blijkt dus lastiger dan gedacht.