Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers

Als freelancer zijn deze nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers de basis voor succes. Wat zijn jouw beste tips op zakelijk gebied?

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers

In Nederland zijn steeds meer zelfstandigen en freelancers te vinden. Van journalist tot vertaler of grafisch designer. Eén ding is zeker: als zelfstandige heb je niet alleen te maken met je vakgebied, ook moet je als ondernemer ook strategische keuzes maken. Met deze nuttige tips van ervaren ZZP’ers til je freelance carrière naar een hoger level.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: specialiseer je

Voor zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je te specialiseren. Een expertise die goed bij je past, zorgt er niet alleen voor dat je je werk met grote motivatie en plezier doet, ook is het resultaat altijd beter. Immers is dit waar je talent ligt. Wanneer je je niet specialiseert, is er risico dat je klussen verliest, maar ook dat je meer werk zult doen dat je niet echt aanspreekt. Vind datgene dat jij echt leuk vindt om te doen.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: kies je klanten

Een ander belangrijk punt is selectief zijn met je klanten. In sommige beroepen is het belangrijker dan andere, maar je gaat samenwerken met de opdrachtgever. Dat maakt het belangrijk dat er een klik is, en dat je hetzelfde (eind)resultaat voor ogen hebt. Als de klik er niet is, kun je er dus het beste voor kiezen om niet met die opdrachtgever in zee te gaan.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: meerdere samenwerkingen

Daarnaast is het handig om je kansen te spreiden. Waar mogelijk kan het dus verstandig zijn om met meerdere opdrachtgevers in zee te gaan. Zo ben je niet teveel afhankelijk van één partij en voorkom je problemen wanneer er één opdrachtgever wegvalt.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: bouw een netwerk op

Bouw een netwerk op, met andere zelfstandigen die in dezelfde sector zitten. Door je collega’s niet als concurrent te zien, maar als een waardevol netwerk waarmee je tips en klussen kunt uitwisselen wanneer nodig. Het kan soms nieuwe kansen bieden en samen sta je sterker.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: bluffen

Wanneer je onderhandelt, is het belangrijk om een sterke positie in te nemen. Wanneer de opdrachtgever ontdekt dat jij een steengoed plan B hebt. Op die manier ben je voor de opdrachtgever plots een stuk aantrekkelijker.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: stel je prijs

Het is belangrijk om niet voor een lager loon te werken. Het bepalen van je waarde is essentieel voor ZZP’ers. Laat je dus niet gek maken, en stel des noods een no cure no pay op. Een normaal tarief hanteren is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor je geloofwaardigheid en voor je collega’s.

Nuttige zakentips van ervaren ZZP’ers: wees flexibel

Ook als ZZP’er is het belangrijk om te beseffen dat je met je opdrachtgevers samenwerkt, en je je dus flexibel moet opstellen. Dit geeft je tevreden klanten.

Ben jij ZZP’er? Wat zijn jouw beste tips?