Ondernemen en financiën

Een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven is financiering. Ondernemen en financiën gaan hand in hand, want voor ondernemen is kapitaal nodig.

Ondernemen en financiën

Wanneer een bedrijf wordt gestart, overgenomen of wanneer er sprake is van een uitbreiding moet er een duidelijk doel voor ogen zijn. Dit wordt vastgelegd in een bedrijfsplan of project. Hand-in-hand met dit plan gaat het financiële kostenplaatje. Waar wordt de financiering geregeld, is er kapitaal beschikbaar en over welke termijn gaat het? In veel gevallen gaat het om grotere bedragen die niet altijd direct beschikbaar zijn. Om die reden kan een zakelijke lening wel eens uitkomst bieden. Wat de mogelijkheden zijn en de bijbehorende voorwaarden lees je in dit artikel.

Microfinanciering: ondernemen en financiën

De eerste optie voor zakelijke financiering is microfinanciering via de overheid. Microfinanciering is toegankelijk krediet voor ondernemers met ambities en interessante, innovatieve ideeën. Het doel van deze financiering is het stimuleren van het bedrijfsleven en het ondernemerschap. Juist in deze tijden van economische crisis zijn deze impulsen in de economie nodig. De kans is dus groot dat als jij met een beloftevol idee je went tot de overheid voor een lening dat er zaken mogelijk zijn. Voorwaarden bij deze vorm van krediet is wel dat jij een sterk bedrijfsplan hebt opgesteld en kunt presenteren. Jij moet immers wel de jury overtuigen dat jij dit geld voor een goed doel gaat gebruiken en dat jij het geld ook snel weer terug kunt verdienen.

Online lenen: ondernemen en financiën

Een andere optie, vooral voor starters en kleine bedrijven, is het afsluiten van een online krediet. Je kunt met deze optie enkel leningen van kleine bedragen afsluiten voor de korte termijn, meestal tot zo’n 1000 euro. Het voordeel is echter dat er nauwelijks controle op plaatsvindt en dat papieren niet nodig zijn. Met deze leningen kun je dus snel en zonder veel gedoe via internet wat (start)kapitaal lenen om je bedrijf een (eerste) impuls te geven. Van belang is altijd vooraf goed door te rekenen wat haalbaar is en dat het geld snel weer beschikbaar moet zijn, omdat het gaat om leningen met een korte looptijd.

Crowdfunding: ondernemen en financiën

Een laatste optie, vooral voor de marketingspecialisten onder ons, is crowdfunding. Indien een stabiel social media netwerk is opgebouwd kan hier beroep op worden gedaan. Door middel van een crowdfundingplatform kan een campagne worden opgezet om sponsors te werven voor een bepaald idee of een investering. Indien het streefbedrag behaald wordt kan vervolgens het idee gerealiseerd worden en blijft er geen restschuld over. Dit kan een zeer aantrekkelijke manier van financiering zijn die de afgelopen jaren zeker aan populariteit gewonnen heeft. Let er daarbij wel altijd op dat er een sterk marketingplan moet zijn en dat er interesse moet zijn voor het idee om de campagne te laten slagen.

Ondernemen en financiën is dus onlosmakelijk verbonden. Bovenstaande manieren zijn geschikte methoden om het geld voor een bepaalde investering bij elkaar te krijgen. Een andere optie is uiteraard geld te lenen via de bank. Indien dit niet mogelijk is kun jij je tot andere opties wenden. Een investering hoeft in ieder geval niet onmogelijk te zijn in deze tijden van economische crisis en werken zeer bevorderend voor de financiële stabiliteit van jouw bedrijf!