Met je privé auto ook zakelijk rijden: kan ik geld terug krijgen?

Wist je dat je bij privé auto ook zakelijk rijden vaak geld terug kunt vragen in de vorm van BTW? Deze tips kunnen je extra geld opleveren! De praktijk wijst uit dat veel ondernemers hier namelijk nog geen gebruik maken van zakelijke regelingen of belastingvoordelen.

Met privé auto ook zakelijk rijden

Wanneer je een privé auto hebt die je ook zakelijk gebruikt, maak jij wellicht voor de zaak vele kilometers. Denk aan brandstofkosten voor bedrijfsvergaderingen, het ophalen van producten of apparaten of simpelweg woon-werkverkeer. Maar wist jij dat je als je met je privé auto ook zakelijk rijdt, BTW kunt terugvragen over zowel de gereden kilometers (brandstofkosten) als de onderhoudskosten? Dit kan je maandelijks veel geld besparen! Onderstaande tips helpen je om dit snel en goed te regelen.

Om erachter te komen wat jij kunt besparen als je je privé auto ook zakelijk rijdt, doorloop de volgende stappen:

– Bewaar bonnetjes
Het is altijd belangrijk om je bonnetjes goed te bewaren. Om gebruik te maken van deze regeling heb je brandstof en garagebonnen nodig. Het is dus belangrijk om deze bij elkaar te bewaren voor je declaraties.

– Bereken je voordeel
Je kunt op de website van de Belastingdienst terugvinden hoeveel kosten je voor je privé auto die je zakelijk rijdt mag declareren. In de praktijk komt het erop neer dat je kunt bereken welk deel van onderhouds- en brandstofkosten zakelijk zijn gereden. Dit percentage kun je dan aftrekken aan BTW. Houd je geen kilometeradministratie bij? Dan mag je alle BTW aftrekken, maar je moet uiteindelijk de afgetrokken BTW wel nog corrigeren. Er zijn online verschillende rekentools te vinden die je helpen om snel te berekenen wat jouw voordeel precies is!

– Doe aangifte
Wanneer je aangifte doet kun je deze kosten meenemen. In de kwartaal of jaaraangifte.

Regelingen naast privé auto ook zakelijk rijden

Deze regelingen omtrent zakelijk rijden zijn dus interessant voor ondernemers die hun auto ook privé gebruiken en kunnen je veel geld helpen besparen. Maar wist je dat er nog vele andere regelingen zijn waar jij als (klein) ondernemer gebruik van kunt maken? Zo is het onder andere mogelijk om:

– Geen BTW te betalen of administratie bij te houden als je een kleine ondernemer
– In de eerste vijf jaar van je onderneming kun je drie jaar gebruik maken van startersaftrek en zelfstandigenaftrek
– Financiële ondersteuning te ontvangen van de gemeente, provincie of waterschap. Dit wordt ook wel Besluit Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) genoemd
– Gebruik maken van een MKB-krediet, een zakelijke lening via de overheid van tussen de 50.000 en 250.000 euro

Waar loop jij tegenaan als zelfstandig ondernemer? Maak jij al gebruik van alle mogelijke regelingen?