Tips voor de startende ondernemer

Het starten van een eigen bedrijf is zo geregeld op papier. Deze tips voor de startende ondernemer helpen je aan een goede eerste omzet!

Voor je je inschrijft bij de KvK als startende ondernemer

De eerste stap naar je eigen bedrijf is het regelen van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar voor je dit gaat regelen, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Zo is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je een eigen bedrijf wilt beginnen. De beste motivatie is een passie voor een bepaald product of een bepaalde dienst, financiële onafhankelijkheid, een maatschappelijk doel, enzovoorts. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijke afbakening te hebben voor je bedrijf: wat voor bedrijf ga je beginnen? Ga je producten verkopen, diensten of ga je een café openen? Dit zijn belangrijke vragen om te beantwoorden voor je je inschrijft bij de KvK. Een ander belangrijk punt is uiteraard de bedrijfsnaam, aangezien je deze moet opgeven bij de officiële registratie. Je kunt van tevoren controleren of deze bedrijfsnaam al in gebruik is. Tip: registreer direct je domeinnamen voor je toekomstige website. Wanneer je je inschrijft bij de KvK zul je daarnaast een aantal vragen krijgen en vijftig euro moeten betalen om de inschrijving te regelen. Vanaf dat moment heb je officieel een bedrijf en ben je verplicht om ieder kwartaal belastingaangifte te doen.

De voorbereidingen voor de startende ondernemer

Wanneer de eerste basis gelegd is, is het belangrijk om de voorbereidingen voor jouw nieuwe bedrijf te treffen. Daartoe behoren onder andere:
– Het schrijven van een business plan
– Het maken van een financiële planning

Een businessplan is noodzakelijk wanneer je een lening wilt aanvragen bij de bank (of de overheid). Toch, indien je geen lening aanvraagt, kan het nuttig zijn om als startende ondernemer een bedrijfsplan te schrijven. In dit bedrijfsplan neem je informatie op over jouw doelstellingen en wat er concreet gedaan moet worden om deze doelstellingen te behalen. Als handig opstapje kun je gebruik maken van de template op de website van ikgastarten.nl.

Een financiële planning maken als startende ondernemer

Uiteraard staat het voorop dat je met je nieuwe bedrijf geld wilt gaan verdienen. Daarbij is een financiële planning en het vaststellen van je minimale verdiensten essentieel. In feite is een financiële planning een opsomming van verwachte kosten en omzet. Om te weten wat je verkoopprijs moet worden is het belangrijk om na te gaan wat ieder product je kost, zodat je weet dat je winst maakt op iedere verkoop. Een andere methode kan zijn om na te rekenen wat je per uur verdient met de verkoopprijs van je dienst of product. Houd daarbij ook rekening met BTW die je nog moet afdragen. Als je niet zeker bent over een verkoopprijs, kun je ook andere bedrijven binnen jouw branche of vakgebied opzoeken en hun tarieven bekijken.

Deze tips geven de startende ondernemers en ZZP’ers een goede basis. En dan is het tijd om van start te gaan!