Zakelijk krediet zonder jaarcijfers dankzij crowdfunding en waar je op moet letten!

Zakelijk krediet zonder jaarcijfers voor starters heeft meer kansen gekregen dankzij een nieuwe innovatie in financieringsland. Deze innovatie heet Crowdfunding.

Crowdfunding houdt in dat je een krediet leent via internet van investeerders. Crowdfunding moet je niet verwarren met  crowdsourcing: laatstgenoemde is het uitbreiden van eigen vermogen voor je bedrijf via internet. Dit betekent dat je een stukje aandelen weggeeft in ruil voor geld.

Dit is dus bij Crowdfunding niet het geval. Hierbij hou je zeggenschap over je bedrijf, maar krijg je er wel crediteuren bij.

Zakelijk krediet zonder jaarcijfers starter met Crowdfunding: een voorbeeld

Stel dat je op zoek bent naar 50.000 euro kapitaal voor de aanschaf van computers, een kantoorpand en het aantrekken van personeel voor je zaak. Het begint met het surfen naar een Crowdfunding internetsite. Hier maak je een profiel aan. Het werkt een beetje als een dating site. In dat profiel geef je de volgende punten weer:

–          Doel van je financieringsbehoefte

–          De omvang van je financieringsbehoefte

–          De periode waarin je het wilt aflossen

–          Welke rente% je kunt betalen

Nadat je je profiel hebt ingevuld is het wachten tot een of meerdere investeerders reageren op jouw profiel. Zij kunnen vervolgens aangeven hoeveel ze willen investeren in jouw bedrijf en welk gedeelte van de 50.000 euro in dit voorbeeld durven uit te lenen aan jou.

Het interessante is dus dat je zelf het rente% kunt aangeven. Wel is het raadzaam als je een rente% aangeeft wat aantrekkelijker is voor geïnteresseerden dan een alternatieve belegging. In andere woorden: als je slechts 3.5% rente aanbiedt aan een potentiele investeerder dan kan deze voor minder risico zijn geld op een spaarrekening zetten of obligaties kopen. De meeste crowdfunding geldzoekers bieden een percentage aan wat rond de acht a negen procent schommelt.

 

Voordelen Crowdfunding voor zakelijk krediet zonder jaarcijfers starter

–          Je bereikt meer potentiele investeerders dankzij internet

–          Ruimte om zelf het rente percentage aan te geven

Nadelen Crowdfunding voor zakelijk krediet zonder jaarcijfers starter  

–          Geen zekerheid over de duur van het hele traject

–          Inschrijfkosten en transactiekosten voor gebruik van het crowdfunding platform

Crowdfunding voor zakelijk krediet zonder jaarcijfers starter verstandig ja of nee?

Crowdfunding is een innovatieve aanvulling op het gebied van zakelijk krediet zonder jaarcijfers.

Geadviseerd wordt om eerst al je opties in kaart te brengen voor zakelijk krediet zonder jaarcijfers.

Is er sprake van grote urgentie, dan is het verstandig eerst de bank of een online kredietverstrekker te bezoeken. Heb je beperkte financiële middelen, dan is het lenen van geld bij de overheid (denk aan microkredieten en starterskrediet) goedkoper, maar tegelijkertijd heb je hier niet snel geld mee geregeld. Tot slot, als je naast de bank en de overheid geen (of misschien extra) financiële ruimte zoekt, dan is crowdfunding een overweging waard.