Zakelijke lening: hoe zit het met lenen voor een investering?

Wil je als ondernemer een nieuwe richting op met het bedrijf? Misschien is geld lenen voor een investering dan noodzakelijk. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende zakelijke mogelijkheden bij de bank.

Waarom lenen voor een investering?

Door geld te investeren in je bedrijf, ontstaat er groei en ontwikkeling. Je creëert meer mogelijkheden en een grotere omzet. Hoe jouw investering eruit ziet verschilt van bedrijf tot bedrijf. Misschien is het noodzakelijk om oude machines te vervangen. Misschien wil je een tweede vestiging openen of misschien is bijscholing (van je werknemers) aan de orde. Wat de reden ook is, geld investeren in je bedrijf levert altijd een waardevermeerdering op. Daar moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat de financiering goed geregeld moet zijn. Denk aan duidelijke afspraken, een scherpe rente en geen kleine lettertjes. Zelf kapitaal inbrengen is daarbij een ideale situatie, maar niet altijd haalbaar. Dus hoe zit het met het afsluiten van een zakelijke lening bij de bank?

Een zakelijke lening bij de bank om te lenen voor een investering

De meeste ondernemers zijn aangewezen op het afsluiten van een zakelijke lening bij de bank. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd, want er wordt streng op toegezien dat de ondernemers aan alle gestelde voorwaarden voldoen. Zo zijn de regels over het algemeen dat:
– Iedere eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap, commanditaire vennootschop of besloten vennootschap (bv) een zakelijke lening kan afsluiten
– Zakelijk lenen vaak alleen mogelijk is voor ondernemingen gevestigd in Nederland
– De onderneming moet uiteraard ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel
– Er mag geen sprake zijn van een achterstand bij het Bureau Krediet Registratie
– Er moeten jaarcijfers van de voorgaande twee jaar bekend zijn (of 12 maanden als het bedrijf jonger is dan 18 maanden)
Indien het gaat om een jong bedrijf moet er tevens voldoende startkapitaal zijn, de juiste bedrijfsverzekeringen en het bedrijfsplan moet goedgekeurd zijn door een boekhouder, accountant of administratiekantoor. Kortom, voordat je een zakelijke lening kunt afsluiten moet er het één en ander geregeld zijn.

De kosten van lenen voor een investering

Uiteraard kost geld lenen geld. Hoeveel kosten een zakelijke lening met zich meebrengt, hangt af van de bank waarbij je de lening afsluit. Over het algemeen worden de kosten in drie categorieën opgedeeld:
– Maandelijkse rentekosten
– Maandelijkse aflossingen (let op: extra aflossen kost extra geld, tenzij er sprake is van een doorlopend krediet)
– Wanneer de lening in delen wordt opgenomen (doorlopend krediet), betaal je een rentevastpremie over het niet opgenomen deel
Daarnaast kan er nog sprake zijn van eenmalige (transactie)kosten, belastingen, administratiekosten, een afsluitprovisie, et cetera. Informeer dus van te voren goed welke kosten je precies kunt verwachten wanneer je leent voor een investering.

Laat je informeren over lenen voor een investering

Verschillende banken hebben verschillende leenmodellen, waaraan verschillende regels en kosten verbonden zijn. Kortom: het is heel belangrijk om je te laten informeren over de verschillende opties en zodoende een weloverwogen keuze te maken. Bij de meeste banken kun je terecht voor een vrijblijvend gesprek ter informatie of je kunt kiezen voor een onafhankelijk financieel adviseur.