Zakelijke lening voor zelfstandigen

Een zakelijke lening voor zelfstandigen is de oplossing voor menig ondernemer. Ben je zelfstandige ondernemer, ZZPer en heb je een eenmanszaak? Ook jij kunt een zakelijke lening afsluiten via internet. Sluit dus een zakelijke lening af voor zelfstandigen en verhoog de kans op succesvol ondernemerschap.

Een zakelijke lening voor zelfstandigen

We hebben even wat research gedaan. Als je zelfstandige bent, dan kun je lastig aan geld komen. De meeste banken vermijden leningen aan zelfstandigen. Vooral nu met de kredietcrisis. De ‘K’ van klein in ‘M.K.B’ heeft hier hierdoor moeilijk. Banken vinden het een risico, omdat zelfstandigen weinig eigen middelen of onderpand hebben. Daarnaast voert een bank dezelfde administratieve handeling uit of het nou een grote of kleine lening is. Daarom doen banken liever zaken met grotere klanten.

Toch zijn er zeker mogelijkheden om als zelfstandige geld te kunnen lenen. Er zijn diverse websites te vinden waar je als ondernemer geld kunt lenen. Er wordt wel vaak gevraagd of je je omzet en winstcijfers van de afgelopen jaren kunt laten zien. De kredietverstrekker moet namelijk wel een beetje het gevoel krijgen dat je een betrouwbaar verleden hebt gehad.

Als zelfstandige kun je creatief aan krediet komen

Sommige zelfstandigers hebben ook de leningsites gevonden waar ze een voorschot kunnen aanvragen van prive geldbedragen die ze nog krijgen. Dit werkt als volgt. Stel dat je als particulier nog geld krijgt van de belasting (een teruggaaf) of geld van de verzekering. Dan kun je dat geld alvast krijgen bij speciale websites. Deze sites willen dat je een bewijs stuurt dat je een geldbedrag nog krijgt in de toekomt. Als ze dit vervolgens geloofwaardig genoeg vinden maken ze het geld naar je over. Dat geld kun je zakelijk weer gebruiken voor je eigen bedrijf.

Nieuwe initiatieven om een zakelijke lening voor zelfstandigen af te sluiten?

Crowdfunding en crowdsourcing zijn relatief jonge begrippen die wel eens opduiken als het gaat om creatief aan krediet komen. Toch zijn deze lastig te krijgen en zitten er haken en ogen aan.

Bij beide initiatieven ben je zelf afhankelijk van reacties van onbekenden via internet. Je hebt hebt het proces niet helemaal zelf in de hand. Daarnaast moet je soms aandelen uitgeven i.p.v. dat je vreemd vermogen aantrekt. Dat heeft een effect op de zeggenschap binnen je bedrijf. Een ander nadeel is dat het niet echt transparant is. Je weet vaak niet wie nou precies de mensen zijn die een stukje geld aan jou geven. Bij een traditioneel zakelijke lening is dat een stuk meer helder; dan weet je precies met wie je de zakelijke verplichting aangaat.

Is microkrediet een realistisch alternatief voor een zakelijke lening voor zelfstandigen?

Microkrediet heeft op zich prettige voorwaarden. De rente is vaak marktconform. Een eerder faillissement of persoonlijke schulden zijn niet direct ‘einde oefening’ bij het aanvragen van het krediet. Daarnaast stelt de overheid zich flexibeler als crediteur dan een private kredietverstrekker. Het nadeel is echter dat het wel gepaard gaat met een stukje bureaucratie. Een zakelijke lening voor zelfstandigen met microkrediet is niet binnen een week geregeld.