ZZP checklist voor succesvol ondernemen

De gemiddelde ZZP’er werkt een behoorlijk aantal uur om genoeg te verdienen. Deze ZZP checklist helpt je met succesvol ondernemen!

10 tips voor succesvol ondernemen

Om succesvol te ondernemen kan het nuttig zijn om eens te bekijken hoe efficiënt je werkt en welke keuzes je maakt op zakelijk gebied. Wellicht valt er meer te verdienen met minder moeite! Hieronder onze 10 beste tips.

1. Besteed alleen het noodzakelijke uit. Uit cijfers blijkt dat ondernemers minder uitbesteden, wat helpt om de kosten en omzet in balans te houden.

2. Bekijk of er meer mogelijkheden zijn bij je belangrijkste klant. Vaak is het gemakkelijker om het werk bij een bestaande klant uit te breiden dan het is om nieuwe klanten te werven.

3. Wees innovatief, welke markt kan er nog worden aangesproken. Kun je je product of dienst zo buigen dat het voor meer mensen interessant wordt?

4. Werk alleen samen met klanten waarbij de samenwerking soepel verloopt. Moeilijke samenwerkingen kosten vaak meer energie dan het oplevert.

5. Bouw een netwerk op. Een duurzame relatie met een klant is veel waardevoller dan een paar oppervlakkige samenwerkingen. Een tevreden klant is een krachtig promotiemiddel om via mond-op-mondreclame weer nieuwe klanten te werven.

6. Neem een coach in de arm. Een coach of adviseur helpt je om in je eigen kracht te komen en beter te presteren. Tevens kun je met een coach duidelijk je doel voor ogen houden en er structureel naartoe werken.

7. Laat zien dat je kennis hebt van een onderwerp. Meng je in online discussie, deel expertise via social media of houd een actuele blog bij. Dit is tevens direct een visitekaartje voor uw bedrijf en diensten.

8. Stap uit je comfort zone. Als ondernemer moet je constant bereid zijn om je te ontwikkelen en nieuwe kansen te grijpen. Risico’s en uit je comfortzone stappen horen daar absoluut bij.

9. Zorg altijd dat je na een afgerond project contact opneemt met de opdrachtgever, om te bespreken hoe het project is verlopen en of de opdrachtgever tevreden is. Zo behoud je klanten en voorkom je scheve gezichten of slechte reclame.
10. Volg andere succesvolle ondernemers. Er zijn duizenden coaches en ondernemers te vinden op internet die waardevolle tips delen via hun website, coaching of social media kanalen. Samen sta je sterker!

Succesvol ondernemen heb je zelf in de hand

Bovenstaande tips helpen je om koers te geven aan jouw pad als zelfstandig ondernemer. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers het lastig vinden om te reflecteren op hun onderneming. Het kan dus goed zijn om een stapje terug te nemen en te analyseren, al dan niet met behulp van een coach, wat er beter kan en waar nieuwe kansen liggen.

De belangrijkste eigenschappen van een ondernemer zijn dan ook flexibiliteit, innovatief zijn en doorzettingsvermogen. Wat zijn jouw beste tips voor succesvol ondernemen?