Voor alle ZZP’ers: dit moet je checken wanneer je BTW-aangifte doet

Iedere ZZP’er moet vier keer per jaar BTW-aangifte doen. Deze tips helpen je op weg om je geldzaken te regelen als zelfstandig ondernemer.

Tijdens het regelen van de BTW-aangifte uitgaven en inkomsten checken

Het is belangrijk om zo nu en dan eens na te gaan wat je uitgeeft en wat er binnenkomt. Omdat je dit voor je BTW-aangifte ieder kwartaal moet doorgeven, is het nuttig om je hier in te verdiepen. Bekijk wat je winst is en hoe je ervoor staat. Je kunt hiervoor eventueel een huishoudboekje gebruiken.

Pensioen opbouwen en je BTW-aangifte regelen

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Indien jij naast AOW extra inkomen nodig hebt, is het dus van belang om je pensioen door te berekenen in je uurloon en geld opzij te zetten voor je oude dag. Met de fiscale oudedagsreserve reserveer je ieder jaar 9,8% van je winst voor je pensioen. Op basis van je winst kun je berekenen hoeveel geld je kunt reserveren voor je pensioen. Een rekenhulp kan daarbij nuttig zijn, om een idee te krijgen van de hoogte van je pensioen.

Tip bij het doen van BTW-aangifte: verzekeringen

Het is nuttig om ieder jaar na te gaan of je goed bent verzekerd. Denk aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of overlijdensverzekeringen. Je kunt nog overstappen of nieuwe verzekeringen afsluiten wanneer nodig. Tip: je kunt je premie aftrekken van je winst, zodat je over dit bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Voorlopige aanslag en BTW-aangifte

Voorafgaand aan het jaar stuurt de belastingdienst je altijd een voorlopige aanslag. Dit gaat om de inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke toeslag voor zorg (zorgtoeslag). Meestal worden de gegevens van het voorafgaande jaar gebruikt om hier een berekening van te maken. Ga na of je inkomen in het huidige jaar afwijkt en vraag een nieuwe aanslag aan op basis van deze gegevens. Zo voorkom je dat je later moet bijbetalen of nu teveel betaalt.

Check of je recht hebt op toeslagen wanneer je BTW-aangifte doet

Afhankelijk van je inkomen kunt je recht hebben op toeslagen. Je inkomen wordt vastgesteld na het corrigeren van voordelen die je als ondernemer hebt. Denk aan de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling. Ook hypotheekrente wordt nog van je inkomen afgetrokken. Door je inkomen te berekenen kun je controleren of je recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag bijvoorbeeld.
Als ZZP’er is het extra belangrijk om je geldzaken goed op orde te hebben en een realistisch beeld te hebben van wat je overhoudt. Het doen van BTW-aangifte is een goed startpunt om je financiële situatie onder de loep te nemen. Ga na of je genoeg overhoudt om van te leven en eventuele risico’s (zoals arbeidsongeschiktheid) te kunnen opvangen of verzekeren.