Vraagbaak ondernemers: de voor en nadelen van voor jezelf beginnen

Wil jij graag een bedrijf beginnen maar wil je graag meer weten over de voor en nadelen van voor jezelf beginnen? Dit artikel geeft je meer duidelijkheid!

De voor en nadelen van voor jezelf beginnen

Veel mensen die in loondienst werken, hebben ergens de droom om voor zichzelf te beginnen. Echter lijkt het beeld dat men heeft van ondernemen niet altijd realistisch te zijn en daarom is het belangrijk om van te voren goed een realistische afweging te maken. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen voor je op een rij, zodat je je een totaalbeeld kan vormen van wat een eigen onderneming hebben precies inhoud.

De voor en nadelen van voor jezelf beginnen: het positieve

Zoals veel mensen zich kunnen voorstellen, brengt zelfstandig ondernemerschap veel vrijheid met zich mee. Zo kun je als zelfstandig ondernemer zelf:
– Je tijd indelen
– Belangrijke beslissingen nemen
– Je eigen manier en stijl van werken aanhouden
– Vakantie nemen wanneer jou dat uitkomt
– Zelf je uren en loon vaststellen

De voor en nadelen van voor jezelf beginnen: de schaduwzijde

Wat veel mensen echter niet beseffen is dat zelfstandig ondernemen ook een schaduwzijde heeft: het is, zeker in de opstartfase, keihard werken. Soms wel meer dan 60 uur per week, inclusief avonden en weekenden. Daarnaast hebben we hieronder enkele nadelen opgesomd van zelfstandig ondernemen:

– Je hebt een onregelmatig inkomen en weet van te voren niet waar je op kunt rekenen
– Je hebt geen inkomsten als je ziek wordt
– Je moet altijd kwaliteit leveren
– Je hebt veel verantwoordelijkheid, immers wil je dat jouw merk wordt geassocieerd met professionaliteit en kwaliteit
– Je hebt geen collega’s, zeker als je vanuit huis werkt kan dit eenzaam worden
– Je moet zelf de administratie goed bijhouden en BTW en belastingaangifte zelf regelen
– Je tijd efficiënt indelen
– Je pensioen wordt niet geregeld
– Je moet zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

De voor en nadelen van voor jezelf beginnen: je plan in kaart

Kortom, het is belangrijk om te weten waar je aan begint. Het kan daarbij helpen om vooraf goed je ideeën in kaart te brengen. Is je onderneming levensvatbaar? Is er vraag naar jouw producten of diensten? Tip: bezoek een startersdag van de Kamer van Koophandel en praat met andere zelfstandig ondernemers.

Kortom: zelfstandig ondernemen betekent risico’s nemen en aan het begin zul je meer gaan werken terwijl je er financieel op achteruit gaat. Maar heb je een sterk bedrijfsplan en waterdichte alternatieven, kan het uiteindelijk vele voordelen opleveren. Het kan ook interessant zijn om een tijdje parttime in loondienst te werken, terwijl je je eigen onderneming opstart. Zo zit er minder druk op en kun je eens bekijken of zelfstandig ondernemen iets voor jou is!

Overweeg jij zelfstandig ondernemen? Waar loop jij tegenaan?