Grip op geld als zelfstandig ondernemer

Ben jij zelfstandig ondernemer en houd jij graag grip op geld? Het is belangrijk dat je zelf je geldzaken goed regelt en de juiste verzekeringen afsluit. In dit artikel geven we enkele tips over hoe je grip op geld houd als zelfstandig ondernemer

Grip op geld met een eigen onderneming

Wanneer je een eigen onderneming hebt, is het vaak lastiger om grip te houden op geld. Dat komt bijvoorbeeld door de wisselende inkomsten. Wanneer je een tijd niet werkt, vallen de inkomsten direct weg. Dit moet je op kunnen vangen. Net zoals een terugloop van inkomsten bij vakantie of ziekte. Flexibiliteit is belangrijk, maar overzicht houden des te meer. Daarom is het als zelfstandig ondernemer van belang om:

– Een idee te hebben van je maandelijkse kosten
– Geld opzij zetten om eventuele inkomensterugval op te vangen
– Geld te reserveren voor de belastingdienst (zowel voor BTW afdracht als inkomstenbelasting)

Door na te gaan wat je maandelijks nodig hebt, weet je ook waar je maandelijks naar moet streven. Denk aan vaste lasten als huurkosten, energierekeningen en verzekeringen. Door een speciaal kasboek bij te houden heb je een handig overzicht van je zakelijke uitgaven.

Uitgaven en inkomsten op orde zorgt voor grip op geld

Het is belangrijk om te beseffen dat je inkomsten niet volledig voor jou zijn. Vaak moet je BTW afdragen, maar ook belasting, kosten betalen en geld opzij zetten voor wanneer je geen inkomsten (of minder inkomsten genereerd). Omzet staat dus zeker niet gelijk aan inkomsten! Door hier vooraf rekening mee te houden voorkom je dat je later verrast wordt door een belastingaanslag bijvoorbeeld.

Geldzaken organiseren als zelfstandig ondernemer

Om een goed overzicht te houden van hoe de zaken gaan, is een georganiseerde administratie noodzakelijk. Dit begint bij het scheiden van zakelijk en privé. Zorg er daarom voor dat zakelijke administratie apart geordend is in een speciale map (op de computer) en open twee verschillende bankrekeningen. Zo houd je een goed overzicht en voorkom je dat je administratie een groot karwei wordt. Tip: maak iedere maand een vast bedrag van de bedrijfsrekening over naar je privérekening, je kunt dit zien als loon en je voorkomt op deze manier dat je meer uitgeeft dan nodig als het goed gaat met de zaken. Een volgende tip om je zakelijke administratie te ordenen, is door je administratie regelmatig bij te werken. Je kunt hier bijvoorbeeld een vaste dag per week voor kiezen. Zo is het duidelijk wanneer je bepaalde inkomsten kunt verwachten, of juist wanneer je bepaalde rekeningen moet betalen. Enkele andere nuttige tips:

– Bewaar facturen die nog betaald moeten worden op een vaste plek
– Stuur altijd de factuur in de week dat de opdracht is afgerond
– Controleer je bankrekening op betalingen
– Scheid facturen en offertes van contracten en verzekeringsoverzichten

Geld lenen en grip op geld

Het is voor veel bedrijven wel eens nodig om geld te lenen. Dit om bepaalde bedrijfsmiddelen aan te schaffen, of om uit te breiden. Wanneer er geen eigen vermogen is, kun je als ondernemer gebruik maken van verschillende financieringsmogelijkheden:
– Een lening bij de bank
– Microkrediet en MKB-krediet via Qredits
– Crowdfunding
– Informele investeerders
– Leasen
– Bbz
Bij elk van deze mogelijkheden is het belangrijk dat jij kunt aantonen dat jouw bedrijf potentie heeft. Een krachtig bedrijfsplan en eventueel positieve jaarcijfers zullen de kans op financiering vergroten. Bedenk wel altijd goed hoe je het geleende geld binnen de gestelde tijd wilt gaan terugbetalen, om schulden en faillissement te voorkomen.
Meer informatie over zelfstandig ondernemen en financiën vind je op de website van het Nibud en op Ondernemersplein.nl