Een overzichtelijke boekhouding voor zelfstandig ondernemers

Het bijhouden van een boekhouding voor zelfstandig ondernemers is verplicht. Zo houd je je boekhouding overzichtelijk en geordend!

Hoe zit het met de boekhouding voor zelfstandig ondernemers?

Ieder bedrijf is verplicht om een boekhouding bij te houden. Ook ZPP’ers. De zakelijke administratie bijhouden is niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers, maar het is ten zeerste aan te raden om dit niet te laten versloffen. Een overzichtelijke boekhouding voor zelfstandig ondernemers kan namelijk helpen om een actueel inzicht te hebben in je financiën, je budget te beheren en te zien waar er kansen zijn voor investeringen. Bovendien is het zeer handig om dit up-to-date te houden, zodat het opstellen van een jaaroverzicht en het doen van je belastingaangifte niet teveel werk is.

Waaraan moet een boekhouding voor zelfstandig ondernemers voldoen?

Uiteraard zijn er een aantal eisen waar je zakelijke administratie aan moet voldoen. Deze eisen zijn opgesteld door de belastingdienst. Zo moet je een deugdelijke administratie bijhouden met urenregistratie, facturen, bankafschriften, gemaakte reiskosten en (kassa)bonnen. Daarnaast ben je verplicht om al deze documenten zeven jaar te bewaren. Denk aan een grootboek, een debiteuren en crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie, bankafschriften, agenda’s en loonadministratie. Ook documenten omtrent de onroerende zaken dienen tien jaar bewaard te blijven. Het is aan te raden om je documenten on- en offline te bewaren.

Beginnen met een boekhouding voor zelfstandig ondernemers

Waar begin je met het opstellen van een boekhouding? De administratie is vaak nogal een overweldigend iets voor ondernemers. Maar de eerste stap richting een administratie is heel simpel, namelijk het openen van een zakelijke rekening. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, is het ten zeerste aan te raden om op die manier zakelijk en privé te scheiden. Je kunt snel zien hoe je ervoor staat en ook is dit handiger wanneer je je boekhouding uitbesteed aan een accountant.
Het is aan te raden om je administratie regelmatig bij te werken, om te voorkomen dat de rekeningen zich opstapelen en je er bijna niet meer aan toe komt. Sorteer alles goed, bijvoorbeeld met behulp van speciale mappen of bakken: één voor de gemaakte kosten, één voor facturen voor inkomsten en één voor fiscale zaken zoals BTW-aangifte en inkomstenbelasting.

Verschillende manieren om boekhouding voor zelfstandig ondernemers bij te houden

Hoe je je administratie precies wilt indelen is persoonlijk. Veel ondernemers kiezen ervoor om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Je kunt natuurlijk een programma als Excel gebruiken om zelf je inkomsten en uitgaven te registeren. Veel ondernemers maken echter gebruik van een softwarepakket. Er zijn diverse abonnementen op boekhoud software af te sluiten, vanaf ongeveer tien euro per maand. Veelgebruikte boekhoud software is bijvoorbeeld MoneyMonk, MoneyBird, Thing of Fiscus. De keuze voor bepaalde software hangt af van verschillende factoren, zoals waarvoor je het allemaal wilt gebruiken en de omvang van je administratie. Ook is het handig om dit in overleg te doen met een accountant, om misverstanden te voorkomen.

Dit zijn onze tips voor zelfstandig ondernemers om de zakelijke financiën snel op orde te krijgen! Wat zijn jouw beste tips?