Time management voor ZPP’ers

Als zelfstandig ondernemer is efficiënt werken essentieel. In dit artikel zetten we de beste tips voor time management op een rijtje.

Time management voor ZZP’ers volgens Brian Tracy

Wanneer je zelfstandig werkt is efficiënt werken, ook wel time management, een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine. Dit geldt voor trainers, schrijvers en ook voor bloggers. Juist gebruik maken van time management zorgt voor veel profijt en minder stress. Een guru op het gebied van time management is Brian Tracy. In zijn boek Time Power deelt Brian Tracy zijn ideeën over efficiënte time management en hoe iedere ondernemer deze kan toepassen in eigen leven en onderneming. Volgens Brian is efficiënt omgaan met tijd namelijk de sleutel tot een succesvolle onderneming en het vergroten van de omzet en winst.

Time management voor ZZP’ers zonder trucs

Brian Tracy gelooft niet in trucjes om je efficiëntie te verhogen, hoewel een opgeruimde mailbox en handige tools zeker kunnen helpen, is het stellen van prioriteiten het belangrijkste. Iedereen moet volgens hem voor zichzelf nagaan wat het belangrijkste is: je gezin, je werk, tijd of geld, et cetera. Naar aanleiding van deze antwoorden kun je tijd gaan indelen. Kortom, door te bepalen wat voor jou het belangrijkste is, kun je je dagen efficiënt indelen en een goed gevoel overhouden aan je dagbesteding.

Time management voor ZZP’ers tips

Toch geeft Brian Tracy in zijn boek nog enkele praktische time management tips. Deze tips zijn voornamelijk gericht op hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken, en hoe je obstakels kunt wegnemen die een efficiënte dagbesteding belemmeren:
– Maak een planning
Een eerste tip die hij geeft is het maken van een dagplanning. Bekijk wat realistisch is in de tijd die je hebt en orden je planning. Werk vervolgens de taken af in de volgorde van prioriteit. Alles wat je niet gedaan krijgt schuift door naar de planning van de dag erna

– Begin met datgene waar je het meest tegenop ziet
Er zijn van die taken waar je niet bepaald naar uitkijkt. Tracy adviseert juist om deze zaken eerst aan te pakken. De theorie daarachter is dat wanneer het ergste achter de rug is, alles daarna meevalt. Het geeft meer rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken.
– Laat je niet afleiden
Het klinkt als een open deur, maar is in de praktijk lastiger dan in theorie. Zorg ervoor dat je de uren die je inplant voor werk echt aan werk besteed. Laat je niet afleiden door social media, nieuwsberichten of (persoonlijke e-mails). Ook teveel koffiepauzes en lang lunchen kunnen ervoor zorgen dat je niet efficiënt werkt en minder gedaan krijgt.

Efficiënter werken en time management voor ZZP’ers

Brian Tracy is zelf opgegroeid in een arm gezin en is met hard werken uiteindelijk miljonair geworden. Vervolgens heeft hij meerdere boeken geschreven met time management als main focus. Kortom, als je je doelen goed voor ogen hebt en onder andere bovenstaande tips gebruikt om efficiënt te werken, kun je heel ver komen. Bovendien geeft time management en efficiënt werken gewoon een heel goed gevoel!