Zakelijk krediet zonder jaarcijfers

Ondernemers kunnen eenvoudig aan zakelijk krediet zonder jaarcijfers komen.
Lees deze handige tips en maak van je bedrijf een succes.

Tip 1: Vraag subsidie aan
Iedereen betaalt belasting. Als ondernemer mag je best de vruchten plukken van al die jaren dat je belasting hebt betaald. Het is dus van belang om te kijken hoe je zakelijk krediet kunt krijgen door middel van het aanboren van de potjes bij de overheid.
Er zijn verschillende subsidieregelingen. Dit hangt af van verschillende zaken, die voornamelijk betrekking hebben op de levensfase, type technologie en omvang van je onderneming.
Heb je een briljant idee om een internetbedrijf op te zetten of om een technisch product te ontwikkelen dan kun je via Agentschap NL (voorheen Senternovem) een aanvraag doen voor WBSO. Dit is een subsidie waarin de kosten voor research and development (R&D), oftewel speur en ontwikkelingwerk.

Tip 2: Sluit een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan zolang je nog in loondienst bent
Veel fulltime ondernemers weten het inmiddels: heb je eenmaal gekozen voor het ondernemerschap, dan ervaar je dat het lastig is om bij banken makkelijk aan geld te komen. Vooral als je nog in de opstartfase zit en je slechts een ondernemingsplan hebt zonder daadwerkelijke omzet of winst dan blijken banken bijzonder terughoudend te zijn. Eind jaren 90 kon je wel met een vlotte babbel enkele tienduizenden euro’s krijgen maar tegenwoordig kun je zonder jaarcijfers niet eens rood staan zonder extreme eisen.
Wat je dus zeker moet overwegen is om een gedeelte van je benodigde zakelijke financiering via een persoonlijk krediet of doorlopend krediet bij je bank te regelen. Zo kun je makkelijk 10000, 20000 of misschien wel 25000 euro lenen zonder jaarcijfers. Omdat je bank je al kent ben je dus al een relatie en zal het makkelijker zijn om daar geld te lenen dan als je fulltime ondernemer bent en dan een zakelijke rekening moet afsluiten.

[ad#336×280-rechts]

Tip 3: Probeer in de WW terecht te komen en krijg starterskrediet
Dit is wellicht een controversiele optie, maar als je in de WW zit kun je geld krijgen voor je bedrijf. Hoe werkt dit? De overheid heeft rond de 32000 euro beschikbaar als lening voor mensen die vanuit de WW een bedrijf wilen opzetten. Je komt in de WW als je contract niet wordt verlengd of ontslagen wordt (mits het ontslag niet door grove fouten van jouw kant is veroorzaakt) en je voldoet aan de eisen die het UWV stelt (je moet minimaal een x aantal jaren een arbeidsverleden hebben opgebouwd.

Conclusie:
Zonder jaarcijfers aan geld komen is niet onmogelijk. Kijk of je aan subsidie kunt komen of starterskrediet via het UWV. Overweeg ook om van te voren bij je bank een persoonlijke lening of gedeelte verruiming van je kredietruimte af te sluiten omdat je dan een extra buffer hebt voor je eigen bedrijf.